LATAA PDF TÄSTÄ

MATKALLA TERAPIAAN – 13 TARINAA

Olemme keränneet tarinoita terapiaan pääsystä. Kaikilla kirjoittajilla on traumatausta. Keräsimme tekstejä alkuvuodesta 2018 avoimen Facebook-ilmoituksen avulla. Lataa ilmainen PDF julkaisu oheisesta linkistä.

Useiden tutkimusten ja potilaskokemusten mukaan psykoterapia on tehokas apu mielenterveysongelmiin ja traumoihin. Kuitenkin sekä lähetteen että rahoituksen saaminen terapiaan on Suomessa vaikeaa. Potilas putoaa helposti välitilaan, jossa hän on joko liian terve (”ei tarvitse” terapiaa) tai liian sairas (”ei hyödy” terapiasta, ei mahdollisuuksia toipua työkykyiseksi).

Kun ”liian terveeltä” evätään terapia, mutta traumamuistot puskevat päälle, vointi voi huonontua hyvinkin nopeasti eikä työkyvyttömyyteen tai muuhun totaalihajoamiseen ole pitkä matka. Kun taas potilasta pidetään liian sairaana terapiaan, ei mahdollisuuksia toipumiseen koskaan ole annettukaan, ja työkyvyttömyystilastot säilyvät yhtä lohduttomina kuin tähänkin asti. Ihmisen hyvinvoinnilla ei myöskään Kelan silmissä ole itseisarvoa, vaan terapiaan pääsevät vain ne, joilla on edellytyksiä toipua tuottavaksi yhteiskunnan jäseneksi. Työkyvyttömyyseläkeläinen ei niin ollen terapiaan pääse.

Psykoterapiaan liittyvä yleinen ongelma on myös, että rahoitus loppuu paljon ennen terapian tarpeen loppumista. Vaikeisiin lapsuuden traumoihin ja dissosiaativisiin häiriöihin kuuluu, että terapiaa tarvitaan useampi kerta viikossa useiden vuosien ajan. Ei ole harvinaista, että vaativa traumaterapia kestää kymmenenkin vuotta. Kela taas korvaa psykoterapiaa joitain poikkeuksia lukuun ottamatta korkeintaan kolmen vuoden ajan. Terapia myönnetään vuodeksi kerrallaan, mikä aiheuttaa usein epävarmuutta ja horjuttaa pysyvyyden ja turvan tunnetta.

Onneksi terapiatarinoita on myös positiivisia. Osa terapiaa hakeneista on saanut sitä kohtuullisen helposti. Moni terapiaan päässyt kokee saaneensa elämänsä takaisin ja on kyennyt esimerkiksi palaamaan työelämään. Toivomme lisää tällaisia kokemuksia.


LATAA PDF TÄSTÄ

DISSOSIAATIO – YHTEISÖ

Olemme joukko traumaselviytyjiä, dissosiaation kanssa eläviä ihmisiä. Missionamme on edistää suomalaista traumatietoisuutta ja kertoa, että toivoa on. Yhteisömme syntyi kirjaprojektina (Viisi naista, sata elämää) vuonna 2013, mutta on sittemmin laajentunut netti- ja liveyhteisöksi. Haluamme järjestää tapaamisia, aktivoida ihmisiä, olla läsnä ja näkyvillä yhteiskunnallisessa keskustelussa ja mediassa, sekä auttaa jokaista traumoja kokenutta löytämään oma voimansa.

Tavoitteenamme on murtaa muuri “auttajan ja uhrin, ammattilaisen ja potilaan” väliltä. Haluamme muistuttaa, että kaikki olemme lopulta vain ihmisiä, ja jokaisella traumoja kokeneella on mukanaan valtava tieto- ja taitopankki. Ammattilainen voi myös olla samaan aikaan myös potilas.  Meidän porukkaamme mahtuvat kaikki eikä ketään jätetä.

Projektin kuulumiset päivitetään tuoreeltaan facebook-sivuillemme www.facebook.com/viisinaista
Sivulta löydät myös linkkejä mielenterveysaiheisiin uutisiin ja julkaisuihin. Tervetuloa mukaan keskusteluun!

Kirjan kirjoittajien tarina jatkuu Viisi naista, sata elämää -blogissa www.dissociation.fi/blogi
Julkaisemme myös vierailevien kirjoittajien tekstejä. Haluaisitko sinä kirjoittaa tekstin kokemusasiantuntijan, läheisen, terapeutin, lääkärin tai hoitajan näkökulmasta?
Ota yhteyttä: viisinaista@dissociation.fi


TIEDUSTELE LUENTOJA

Kirjamme kirjoittajat pitävät kokemusasiantuntijaluentoja omien töidensä ohessa. Luennot sisältävät omakohtaisten tarinoiden lisäksi myös ajantasaista ja asiallista tietoa dissosiaation synnystä, rakenteesta ja hoidosta. Muokkaamme esitysten sisältöä tarpeiden mukaan. Luentomme sopivat esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksiin, lääkärien ja hoitohenkilökunnan koulutuksiin, messuille ja muihin terveysalan tapahtumiin. Olemme tähän mennessä luennoineet terapeuteille, opiskelijoille sekä messuvieraille.

Viisi Naista, Sata Elämää blogi

OTA YHTEYTTÄ

Huom! Tällä lomakkeella et voi tilata kirjoja.