Pidän kovasti filosofisesta pohdinnasta ja keskustelusta, olemassa olemisen kysymyksistä esimerkiksi. Teorioista. Toisaalta pidän myös käytännöstä. Siitä kun kaikki on kouriin tuntuvaa, merkittävää ja vahvistaa todellisuuden tajua ja tuntua. Pidän siitä, että teoria ja käytäntö ovat yhtä. Silloin kun teoria ohjaa käytännön toimintaa voidaan tietää mitä tehdään, mitä tavoitellaan ja miksi. Teoria on kartta, jota ilman olemme eksyksissä, siellä käytännön maailmassa.
Onko dissosiaatiohäiriöitä olemassa? Tämä kysymys voi herättää monia ristiriitoja, sekä ihmisten välillä että ihmisen sisällä. Toisaalta nykyisessä psykiatrisessa häiriöluokituksessa tällainen diagnoosi on olemassa, teoriassa, mutta samassa, monessa kohtaa käytännön hoitojärjestelmässä se loistaa poissaolollaan. Vielä.
En ole nähnyt yhtään epidemiologista tutkimusta, eli missä väestötasolla mitattaisiin kuinka yleisiä ovat dissosiaatiohäiriöt (sama pätee pitkälti posttraumaattiseen stressihäiriöön). En ole kuullut Suomessa olevan yhtäkään psykiatrista hoitotiimiä, joka olisi erikoistunut dissosiaatiohäiriöihin. Nykyisinhän julkinen psykiatrinen avohoito on nimittäin järjestetty diagnoosiryhmittäin. Dissosiaatiohäiriöihin ei ole olemassa suomalaista käypä hoito suositusta.
Sosiaali- ja terveydenhuollon-uudistus (Sote) lähestyy, valmistelua tehdään parasta aikaa ja valmista pitäisi tulla lähivuosina. Sote voidaan ottaa vastaan mahdollisuutena myös mielenterveyden kentällä. Näin esittää myös terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mielenterveysyksikön ylilääkäri Jukka Kärkkäinen ja mainitsee erityisesti miten kokemusasiantuntijat ovat tärkeitä tässä kehittämistyössä. Hän toteaa, Duodecim -lehden (lääketieteellinen julkaisu) viimeisimmän numeron pääkirjoituksessaan myös, miten suuri riski mielenterveyshäiriöt ovat kansanterveydelle ja myös kansantaloudelle, koska hoitopalveluita ei riitä kaikille. Erityisen ”räikeänä epäkohtana” hän nostaa esille, kuinka julkisessa terveydenhuollossa psykoterapian saatavuus on aivan riittämätöntä hoidon tarpeeseen nähden. Ja kuinka Suomessa ei ole onnistuttu mielenterveyshäiriöiden hoidon kehittämisessä läheskään yhtä hyvin kuin somaattisissa sairauksissa. Näin juuri.
Paljon olisikin, onkin tehtävissä. Vaikka dissosiaatio-sanan sisältävien diagnoosien määrä on suomalaisessa psykiatrisessa kulttuurissa aivan selvästi viimeisen vuosikymmenen aikana lisääntynyt, tietämättömyys on silti melko vallitsevaa, ja kuten mainitsin, tämä heijastuu myös itse hoidon rakenteissa. Näin ollen potilaille voi välittyä myös käsitys, että ehkä diagnoosi ei olekaan totta tai että dissosiaatiohäiriö olisi erityisen harvinainen. Totuus on kuitenkin aivan toinen, sen olen voinut vastaanotollani omin silmin nähdä, todistaa ja myötäelää. Kyse on hoitojärjestelmän kyvyttömyydestä tunnistaa traumaan liittyvää psyykkistä problematiikkaa.
Täten niitä psykiatrisia diagnooseja, jotka liittyvät tai ovat yhdistettävissä traumaattisiin kokemuksiin, ei tutkita riittävästi, esimerkiksi niiden esiintyvyydestä ei ole tietoja. Mitä tämä vaikuttaa käytännössä? Kansallisia linjauksia ja sen myötä taloudellisia satsauksia terveydenhuollossa (myös erityisesti sote-uudistus, missä terveydenhuollon rakenteita muutetaan) tehdään muun muassa tällaisten väestötason tietojen perusteella. Näin voi helposti välittyä kuva, missä mielenterveyshäiriöt eivät käytännössä liittyisi traumoihin. Vaikutelma on erityisen harhaanjohtava. Mielestäni trauman merkitys on mielenterveyshäiriöiden synnyssä niin suuri, että juuri tämän vuoksi systemaattisesti kielletään tämä yhteys tykkänään. Näin on toimittu nykyisessä häiriöluokituksessa (sekä ICD että DSM- järjestelmät). Ne kun eivät lähtökohtaisesti ”ota kantaa” psyykkisten häiriöiden syihin. Eli ”ongelma” on väistetty heti alusta lähtien. Juuri tätä koko psykiatrisen diagnostiikan perustavaa ongelmaa olen yrittänyt omassa kirjassani (2014) perata, mahdollisimman kattavasti eri näkökulmista ja suunnista.
Olemassaolon tuntu on yksi keskeinen kokemus, joka nimenomaan dissosiaatiohäiriöistä kärsivillä potilailla usein on tavalla tai toisella kyseenalaistunut tai ajoittain myös hukassa. Tämä liittyy oleellisesti todellisuuden tajuun, mikä voi muovautua esimerkiksi menneisyyden ja nykyisyyden sekoittuessa keskenään. Mikä on totta ja mikä ei? Mikä tuntuu todelliselta ja mikä ei? Silloin kun sisäinen tunne horjuu, on erityisen keskeistä, että ulkoinen todellisuus antaisi tukea, jopa olemassaolonoikeuden. Terveydenhuoltojärjestelmän välittämä viesti traumatisoituneelle ihmiselle voi olla tässä kohden merkittävä. Kuitenkin tällä hetkellä se on usein valitettavan virheellinen juuri traumojen ja sen seurausten kohdalla.
Dissosiaatiohäiriö on oikeasti todellinen asia, mikä on vahvistettu jo viime vuosituhannella kansainvälisen diagnoosijärjestelmän kautta, eli sillä on virallinen ja yleisesti hyväksytty asema. Toisaalta aivokuvantamisen avulla on rakenteellinen dissosiaatio osoitettu tosiasiaksi. Viisi naista, sata elämää kirja-projekti kuvaa hienosti tarinoiden kautta sen, miten ja kuinka totta dissosiaatiohäiriöt ovat! Suomessa on lisääntyvä määrä mielenterveysalan ammattilaisia, jotka ovat saaneet koulutusta traumojen tunnistamiseen ja hoitoon. Toistaiseksi psykiatreja on vain muutama, mikä on toki suuri ongelma. Myös eri maiden välillä on suuria eroja siinä, miten traumojen seurauksia ymmärretään tai ymmärretäänkö. On hyvä tietää, että kulttuurierot näissä asioissa ovatkin melkoiset, sekä eri hoitopaikkojen välillä, että eri maiden välillä.
Olisi tärkeää, todella tärkeää, että saisimme nyt välitettyä kirjamme viestiä julkisuuteen ja sen kautta yrittää vaikuttaa siihen miten traumaan ja dissosiaatioon liittyvät asiat tulisivat huomioiduksi sotessa, uuden kansallisen terveydenhuollon linjauksissa. Ehkä tätä voidaan pitää suuruudenhulluna toiveajatteluna. Mutta meillä on siihen erinomaisen hyvät perusteet, sekä kyvyt ja motivaatio ilmaista ne! Mahdollisesti joku poliitikko voisi kiinnostua luettuaan viisi naista, sata elämää.
Kuinka suuri voima on ihmisessä, joka alkaa tuntea olevansa olemassa?!
Vuoret ovat tehty kiivettäviksi.
Olemme olemassa. Olemme tärkeitä.
Kirjoittanut Anssi Leikola,
kokemusasiantuntija, psykiatrian erikoislääkäri ja
kirjamme johdannon kirjoittaja
Joo ei taida olla varsinaisesti dissosiaatioon erikoistunutta hoitotiimiä, mutta itselleni sattui kohdalle henkilö joka on erikoistunut dissosiaatioon ja traumaterapiaan. Muu hoitotiimi ohjasi minut hänen juttusilleen, kun epäilivät, että dissosiaatio saattaisi olla se perimmäinen syy kaikelle.
Paljon on osaaminen muuttunut kahdessakymmenessä vuodessa jolloin minulle samoilla oireilla lykättiin skitsofreniadiagnoosi ja eläke käteen 20-vuotiaana. Onneksi en uskonut lääkäreitä. Keskytin eläkkeen, lähdin opiskelemaan ja työelämään hoitaen itseäni miten nyt parhaaksi näin. Välillä itsetuhoisesti eläen ja hoidossa, mutta järkevämpi elämä näin kai oli kuin jättäytyä 20-vuotiaana eläkkeelle ja istua neljän seinän sisällä. Tuskin olisin tuolla tyylillä enää hengissä.
Kyllä, tilanne on oleelllisesti muuttunut viimeisten parin vuosikymmenen aikana. Mutta edelleen liian usein kuulen työssäni miten ihmiset traumoineen eivät tule terveydenhuollossa asianmukaisesti kohdatuksi. Vaatii todellista rohkeutta olla eri mieltä auktoriteetin kanssa, vieläpä näin isossa ja henkilökohtaisessa asiassa!
Loistavaa, ja onnekasta, että olet kertomassa tarinasi. Tällaiset voimakkaat ja puhuttelevat tarinat auttavat eteenpäin, ja vähitellen myös hoitojärjestelmässä paranevat valmiudet ymmärtää emotionaalisesti traumatisoituneita ihmisiä. Näin myös hoitotulokset nousevat aivan uudelle tasolle.
Kiitokset!
Anssi
Hei, kiitos hyvästä tekstistä! Tää tuli oikein sopivaan kohtaan kun on paininut niin loputtomasti sen kanssa että DID ja dissosiaatio ylipäätään on niin heikosti ymmärrettyä. Tuntuu että lääkäritkään eivät aina osaa nähdä ongelmia mun arjen tasolla vaan tuijottavat vaan jotain yksittäistä puolta musta. Vaikka omalle kohdalle onkin osunut ihan kohtalainen lääkäri, silti koen itseni terveydenhuoltosysteemissä outona lintuna. On paljon sallitumpaa sanoa että on masentunut tai kaksisuuntainen, mutta DID saa vaan outoja katseita ja traumasta puhumista kaihdetaan. Se on niin surullista, että särjettyjen täytyy kestää vielä sitäkin että seuraukset erotetaan syystä yleisen mielenrauhan takaamiseksi. Ei puhuta asioista niiden oikeilla nimillä. Kiitos tästä, herätti paljon ajatuksia. Purin niitä omassa blogissani, jossa linkkasin tähän artikkeliin ja liitin sun nimen lainausten perään. Toivottavasti tämä on ok. 🙂 Linkki ko tekstiin alla:
http://sirpalemieleni.blogspot.fi/2017/03/dissosiaatiohairio-nakymattomien-oikeus.html
DEPERSONALISAATIO – itsetuntemuksen pelottava taival
http://siivola.org/markku/omia/depersonalisaatio.html