Kirjan Marika (Kaisa K.) ja Anssi Leikola pitivät yhdessä koulutuspäivän lauantaina 8.4. Yleisönä oli satakunta psykoterapeuttia, osa heistä traumaterapeutteja, koulutuksen järjestäjänä psykoterapiakeskus Vastaamo ja paikkana Vanha ylioppilastalo Helsingissä. Kaisan rooli oli esiintyä kokemusasiantuntijana, joka tietää millaista dissosiaatiohäiriön kanssa on elää, ja Anssin rooli psykiatrina, terapeuttina ja kirjailijana kertoa teoreettista tietoa, jonka avulla Kaisan tarina ja mielenmaisema tulisivat ymmärrettäviksi ja liittyisivät yleiseen tietoon traumoista. Yksilöllinen ja yleinen nivoutuvat yhteen, kun teoria ja käytäntö sulavat yhdeksi suuremmaksi kertomukseksi.
Meillä oli lähes 5 tuntia tehokasta peliaikaa tuoda Kaisan tarina julki ja keskustella yleisön ja toistemme kanssa.
Kaisan kokemus päivästä:
Suomessa ei ole ennen järjestetty ainakaan näin laajamittaista koulutusta, jossa traumatisoituneella itsellään on mahdollisuus antaa ääni dissosiaatiohäiriölle. On eri asia taistella rintamalla itse ja kertoa kokemuksia sieltä kuin tuntea dissosiaatio tutkimuksen ja työn kautta, joskin molempia rooleja toki tarvitaan. Olen todella kiitollinen ja iloinen siitä, että minuun, elämänkokemukseeni ja kokemukseeni tästä häiriöstä luotettiin ja sitä arvostettiin niin paljon, että siitä tuli kokonaisen luentopäivän aihe. Ei todellakaan ole itsestäänselvyys, että traumoja kokeneet pääsevät ääneen. Päinvastoin meidäthän on perinteisesti yritetty vaientaa niin sisäisen kuin ulkoisen maailman taholtakin!
Anssi oli mahtava työpari. Muodostimme vahvan yksikön ja meillä oli yhteinen puolustus, jonka läpi edes mahdollinen kritiikki tai epäusko (jota ei tosin tullut) ei olisi päässyt. Me olimme toistemme rinnalla. Koin, että toimimme koko päivän ajan luennoidessamme Anssin kanssa vertaisena. Olimme tukijoukko toisillemme ja meillä oli yhteinen missio. Minä en kokenut missään vaiheessa välillämme vastakkainasettelua potilas – lääkäri, uhri – ammattilainen tai sairas – terve. Me olimme molemmat asiantuntijoita ja yhtä arvokkaita. Keskustelimme koko prosessin ja koulutuksen ajan dialogisesti ja toisiamme arvostaen.
Kerroin päivän aikana koko tarinani lapsuudesta nykypäivään. Se oli melkoinen uskonhyppy, sillä käytin materiaalina mm. omia kuviani, päiväkirjamerkintöjäni, sairaalalausuntojani ja piirroksiani. Asetin itseni alttiiksi, paljastin salaisuuteni. En jaksa enää hävetä sitä, että minun elämäni on ollut sellainen kuin on. Minun elämänihän on arvokas ja selviytymistarinani harvinaisen kaunis.
Vastaanotto oli erittäin myönteistä ja päivä meni kaikin puolin hyvin. Kehuja ja kiitoksia tuli paljon. Sain vahvistusta oman tarinani merkityksellisyydelle ja loogisuudelle, tulin nähdyksi. Minua ei kyseenalaistettu, vaan minut vahvistettiin. Se, että ammattilaisilla on kokemusta potilaista, joiden oireet ovat samanlaiset kuin omani, tekee omasta mielenmaailmastani minulle hyväksytymmän ja todemman.
Kuulostaa ehkä hölmöltä, mutta koin, että yleisöstä säteili rakkautta ylleni. Minä olin totta. Minun tarinaani uskottiin ja sitä pidettiin arvokkaana. Minua ei pidetty hulluna, vaikka olen ollut seitsemän vuotta suljetulla. Mielipiteitäni tiedusteltiin ja niitä kuunneltiin. Tämä ei muistuta millään tavalla sitä kohtelua, mitä aiemmissa elämänvaiheissani olen saanut mielenterveyden ammattilaisten taholta.
Väärin diagnosoituja ja väärin hoidettuja ihmisiä, jotka on hylätty ja joiden tosi tarina on kielletty, lienee pelkästään Suomessa tuhansia. Tajusin päivän aikana taas kerran, mitkä ratkaisun avaimet meillä on käsissämme. Olemme pioneereja sellaisessa missiossa, joka on äärettömän tärkeä ja joka voi pelastaa henkiä, ainutlaatuisia, arvokkaita ihmiselämiä. Meillä on se tieto, mikä niin monelta kärsivältä ihmiseltä puuttuu: mikä minua vaivaa, voiko kukaan tai mikään auttaa minua? Meillä on myös se tieto, mitä moni ammattilainen tarvitsee kyetäkseen auttamaan asiakkaitaan.
Toivon, että tulevaisuudessa meidän traumoja kokeneiden ääni pääsee entistä painokkaammin ja kuuluvammin esille. Sen puolesta olen valmis tekemään töitä. Nimitän elämänhistoriaani ja selviytymistäni jos ei ammattitaidoksi niin ainakin ammattilaistaidoksi. Sitä kannattaa hyödyntää, etenkin kun tällainen koulutus traumatisoituneelle itselleen voi näköjään tuoda korjaavia kokemuksia.
Anssin kokemus päivästä:
En ole koskaan kokenut tällaista palautetta luennosta: välittömästi ja runsaasti positiivisia sivelyitä! Olen kuitenkin totisesti ehtinyt reilun vuosikymmenen aikana pitää lukuisia esityksiä traumoista ja rakenteellisesta dissosiaatiosta. Ihmisten ilmeet kertoivat jo paljon, mutta myös sanallisesti saimme kuulla, miten antoisaa oli kun elämäntarina ja traumateoria esitettiin yhteen kudottuna, vuorovedollamme, dialogisesti. Varmaan lähes kaksikymmentä ihmistä tuli aivan henkilökohtaisesti luokseni antamaan palautetta. Taitavaa, tuloksellista ja liikuttavaa.
Uskon vilpittömästi että kaikille paikalla olijoille päivä oli eheyttävä, integroiva. Ilmassa kimpoili edestakaisin hyväksyvyyden säteitä. Mahdollisuus todelliseen yhdenvertaiseen dialogiin lisää suoraan turvallisuutta. Ja se on parantavaa.
Tietysti Kaisan tarina hänen itsensä kertomana jo pelkästään on täysin pysäyttävä elämys. Erityiskiitos Kaisalle rohkeudesta, aion ottaa hänestä esimerkkiä. Nyt uskallan yhä enemmän tuoda jatkossa esille kouluttaessani kaiken asiantuntijuuden ohella myös omaa kokemusasiantuntijuuttani. Tähän saakka olen mennyt suurimmalta osin niin sanotusti asiantuntijuus edellä.
Missiomme todellistuu yhä uusin tavoin. Tämä oli (jälleen!) avaus uuteen. Siihen, että psykiatria voi uudistua. Niin minä ajattelen tätä elämäntehtävääni, jonka olen voinut tuntea jakavani jo monien ihmisten kanssa. Ja mikä tärkeää, nyt myös niiden vertaisteni kanssa, jotka tietävät omakohtaisesti, mitä on elää dissosiaatiohäiriön kanssa.
Tämä oli sellainen pläjäys, ettei paremmasta väliä. Tämä oli Vastaamon traumaterapia-aiheisen luentosarjan avaus. Ei tätä olisi kukaan pystynyt paremmin avaamaan. Tässä kohtaa voin jopa näin avoimesti korostaa omaakin suoritusta, koska se oli yhteinen saavutus ja niin tärkeä portti uudenlaiseen yhteyteen. Luentosarja jatkuu aina marraskuulle saakka ja kiitos psykoterapiakeskus Vastaamon saan olla mukana järjestämässä jokaista viittä lauantaita.
Yhdessä, toinen toistamme tukien, voimakkaina ja ymmärrettyinä. Elämä näyttää erilaiselta. Mahdollisuuksien kenttä on yksinkertaisesti vain laajempi. Me olemme muutoksen tekijöitä. Voimaheimo.
Kirjoittajat: Anssi Leikola ja Kaisa Klapuri (kirjan Marika)
Hienoa! ❤️
Hienoa, että on kokemuksia onnistumisesta. Itselläni tästä koirankouluttamisesta ei ole tullut mitään, kun joka kohdassa tätä koiraa vedetään turpaan olan takaa ja positiivista vahvistamista ei tapahdu, viimeisimpänä työterveys, joka määritteli minut sopivaksi vain sellaiseen työhön missä ei ole psyykkistä kuormitusta…eli siis kykenemättömäksi mihinkään työhön, kun ei taida olla työtä missä ei ole psyykkistä kuormitusta. Olen kuitenkin ollut töissä viimeiset pari kolme vuotta ja opiskellut ammatinkin ja nyt tuollainen paperi.
Olen lopen kypsä kaikkeen ns. “ammattiapuun” jotka ovat vain vuosia minua pahoinpidelleet ja raiskanneet (henkisesti). Se on loppu nyt. Olen lopettanut kaikki kontaktit näihin pahoinpitelijöihin ja tässä elämässä en enää ajatellut mennä minkäänlaisen lääkärin tai hoitajan vastaanotolle jos vain olen tajuissani. Se on loppu viimein.
Kuten K tässä tuo hyvin esille, ei suomalainen psykiatria ole aina asianmukaista, vaan paljon on parannettavaa. Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku. On erityisen tärkeää, että epäkohdat tulevat tietoisuuteen ja saavat äänen.
Mielestäni asiallista kriittistä kirjoittelua psykiatrian nykytilasta puuttuu. Tätä puutetta olen ajatellut korjata omalta osaltani tulevaisuudessa.
Parempaa jatkoa toivon K:lle!
Laitanpa sen verran vielä selvennystä omaan tilanteeseeni. Eli: Olen ollut töissä viimeiset pari vuotta, valmistumisesta uuteen ammattiin on vuosi. Viimeiseen kolmeen vuoteen en ole ollut sairaslomalla kuin muutaman päivän flunssan takia. Lääkkeitä en ole syönyt vuoteen enkä nähnyt lääkäriäkään minkään asian tiimoilta vuoteen. Terapiassa olen käynyt lähemmäs kolme vuotta (tosin lopetan se nyt kun se kerran on hyödytöntä eikä todista minkäänlaisesta kuntoutumisesta). Työtodistukset ovat ylitsevuotavan kehuvia olleet läpi elämän.
Nyt vaihdoin työpaikkaa ja työterveys kaivoi kolme neljä vuotta vanhat psykiatrian paperit esille ja niiden perusteella tosiaan päätti, että sovin ainoastaan työhön missä ei ole psyykkistä kuormitusta. Eli mistä sellainen työ löytyy?
Tätä on nyt moni viranomainen ihmetellyt, mutta kukaan ei voi mitään…kun lääkärin vaitiolovelvollisuus. Psykan poli ei nostanut tikkua ristiin auttaakseen tässä tilanteessa.
Ajattelin ihan surutta jättäytyä nyt työttömäksi ainakin niin pitkäksi aikaa, että jostain löytyy työ missä ei ole minkäänlaista psyykkistä kuormitusta 🙂 Hankalaa varmaan, kun elämä itsessään aiheuttaa psyykkistä kuormitusta….
Ja tulen kaivamaan tueksi kaikki viimeisen 20 vuoden aikana diagnosoidut psykiatriset viat. Helpompi varmaan sanoa mitä diagnooseja minulla ei ole: Kaksisuuntainen mielialahäiriö ja persoonallisuushäiriöistä minulla ei kaikkia ole. Muuten kyllä löytyy kaikki skitsofreniasta alkaen.
Hei. Kyyneleet silmissä luin hienoa kirjoitusta koulutuspäivästänne. Kärsin itse toisen asteen dissosiaatiosta ja kokemukseni psykiatrian hoidon piiristä ovat samankaltaiset kuin Kaisalla: tietoa ja ymmärrystä dissosiaatiosta on vähän, vahingollista kohtelua liikaa.
Onnekseni itse saan käydä nyt todella hienon ihmisen vastaanotolla, joka on traumaterapeutti. On ollut niin suuri ilo seurata tätä blogia ja sitä, kuinka tieto dissosiaatiosta pikku hiljaa lisääntyy.
Kun olen toipumisessani pidemmällä, olen itsekin pohtinut kokemusasiantuntijatehtäviä. Mutta vielä ei ole sen aika.