Oma kehoni on reagoinut niin kauan kuin muistan. Oireita on ollut monenlaisia. Ihan pienenä lapsena kärsin jo hurjan kovista migreenistä ja ne ovatkin yksi niistä vähäisistä asioista mitä varhaislapsuudestani muistan. Kun makasin pimeässä huoneessa odottaen että kipu laantuu.
Vatsakivut alkoivat jossakin vaiheessa lapsuuttani. Jouduin lähtemään koulusta kesken päivän pois kun jokin triggeri laukaisi kivut. Koko vatsan valtaava kramppi, se kipu on kamala.
Muutama vuosi sitten kun traumamuistot alkoivat palautua, ne tuntuivat ensin voimakkaina kehollisia muistoina. Ennen kuin aloin saamaan kokemuksilleni sanoja. Viikkoon en pystynyt syömään juuri mitään kun oksetti, vatsani oli kipeä, yläselkäni tulessa ja päätäni särki aivan kamalasti. Mutta vaikka se viikko oli tuskallinen, siitä lähti eheytymiseni taival. Kehoni oli valmis kohtaamaan menneisyyden.
Edelleen on aikoja jolloin traumakivut tuntuvat voimakkaampina. Migreeni tai yläselän kipu saattaa alkaa yllättäen. Tosin nyt osaan pysähtyä ja miettiä mikä laukaisi kivun. Apua kehoni kipuihin olen saanut myös EMDR-menetelmästä. EMDR-menetelmän aikana olen tuntenut kehollani voimakkaasti, jolloin olen saanut tuntemuksilleni heti sanat ja kehoni on voinut jättää siltä osin kivun taakseen.
On myös muunlaisia kehon tuntemuksia. On tarvetta huutaa ja työntää käsilläni. Lapsuudessani tukahdutetut tarpeet. En silloin voinut huutaa, enkä pystynyt puolustautumaan. Siispä työnnän käsilläni seinää/tyynyä/jääkaappia, mitä vaan vasten kun olo valtaa minut. Huutaa en ole vielä uskaltanut. Terapeutti on luvannut että jokin kerta pääsen huutamaan tämänkin tukahdutetun kehon tunteen ulos.
Jooga ja meditointi ovat olleet apunani kehon tuntemuksien tunnistamisessa. Niiden avulla olen löytänyt tukahdutettuja tuntemuksia ja saanut paremmin kehooni yhteyden.
Kirjoittaminen on hyvä keino sanoittaa kehon tuntemuksiani myös. Joskus vaan käy niin etten löydä sanoja tuntemuksilleni. Olen ollut niin pieni lapsi tapahtumien aikaan. Tämä näkyy myös siten että välillä menetän kykyni kirjoittaa. Eli vaikka kuinka haluaisin kirjoittaa tuntemuksiani ylös, se ei aina onnistu. Tällöin keholliset menetelmät purkaa traumaa, ovat paremmat.
Voit kirjoittaa meille omista tuntemuksistasi, julkaisemme mielellämme lukijoidemme tekstejä ?
-Helen-