Itsemurhayritys on ymmärrettävä traumaattiseksi kokemukseksi. Yksikin yritys on liikaa ja yksilön puheet itsemurhasta tulisi ottaa välittömästi vakavasti. Kun itsemurha-ajatuksia ja yrityksiä toistuvasti mitätöidään, vähätellään, jätetään hoitamatta ja purkamatta, on suuri riski itsetuhoisen käyttäytymisen kroonistumiselle. Tämä käyttäytymismalli jää siis päälle.
Mistä toistuvat itsemurhayritykset johtuvat? Monet traumatisoituneet ovat tiedostamatta oppineet kaltoinkohtelemaan itseään, koska heitä on kaltoinkohdeltu. Itsemurhayritys voi olla yksi äärimmäinen kaltoinkohtelun muoto. Eräänlainen rangaistus siitä, ettei selviä tässä elämässä. Monet psykiatriset sairaudet johtuvat traumoista. Näin ollen jos hoidetaan vain oireita, eikä perehdytä esimerkiksi masennuksen syihin, voi itsetuhoisuus jäädä ainoaksi keinoksi purkaa selittämätöntä ahdistusta.
Itsemurhayritystä voi edeltää eräänlainen hallinnan menetys, kun selviytyminen tässä maailmassa on liikaa ja siinä epäonnistuu toistuvasti. Asperger-yksilönä olen kokenut koko elämäni ajan epäonnistumista, sillä vaikka kuinka olen yrittänyt selviytyä kuten muut, on se vaatinut minulta ylisuoriutumista. Olen palanut loppuun useita kertoja elämäni aikana, minkä seurauksena olen yrittänyt itsemurhaa.
Kun olen sillan kaiteen väärällä puolen, minulla on hallinta. Siinä tilanteessa on vaikea palata kaiteen oikealle puolelle, sillä puolella minulle voi tapahtua mitä vain. Oikealla puolella en ole turvassa, sillä siellä minua kohtaan hyökätään. Väärällä puolella minua edes hetken kuunnellaan.
Mikä tekee minulle itsemurhayrityksestä traumakokemuksen? Elämänhalun menettäminen ja kuinka se on kohdattu terveydenhuollossa. En ole koskaan ymmärtänyt, miksi itsemurhayritystä luokitellaan vakavuusasteiden perusteella. Olen siis yrittänyt itsemurhaa väärin eli liian kevyin metodein, jotta minut olisi otettu vakavasti. Lääkärit ovat purkaneet minuun omaa henkilökohtaista turhautumistaan lukemattomia kertoja. Vakavammat yritykset ovatkin johtaneet eristyksiin, ja nämä pakkokeinot ovat olleet minulle kuin rangaistuksia huonosta käytöksestä. Kuin olisin ollut ongelmallinen lapsi, jota täytyy kurittaa, ettei sama käytös toistu.
Olen kohdannut itsemurhayrityksen jälkeen myös mitätöimistä. Vuonna 2016 yritin hypätä sillalta alas, mutta yritys estettiin voimakeinoin. Sen tilanteen sellaisena olisin vielä kestänyt, mutta päivystävän psykiatrin kommentti yrityksestäni jäi ikuisesti mieleeni. “Ehkä sinä jonakin päivänä onnistut” – minkä jälkeen minut vain säilöttiin osastolle. Koska itsetuhoisuuteni oli niin vaikea-asteista ja toistuvaa, minua ei näemmä edes tarvinnut auttaa sen enempää. Tuntui kuin minut olisi pyyhitty näkymättömiin.
Tiedän omasta kokemuksesta, kuinka tärkeää olisi purkaa jokainen itsemurhayritys, sillä itsetuhoisen käyttäytymisen syiden ymmärtäminen ainakin minun kohdallani auttoi kohtelemaan itseäni arvostavammin ja arvokkaammin. Tämän kaiken olen opiskellut itsenäisesti ja olen konkreettinen esimerkki monien muiden joukossa, jotka jäävät avun ulkopuolelle.
Seuraavat kysymykset olen rakentanut kokemusteni kautta auttamaan itseäni, kun jokin triggeröi itsemurha-ajatuksia pinnalle. Näillä kysymyksillä kaltoinkohtelija minussa antaa tilaa ymmärrykselle ja suojautumiselle lisätraumoilta.
Yrititkö saada apua ennen yritystä, jos yritit, niin otettiinko sinut vakavasti? Jos itsemurha-ajatuksiasi/yrityksiäsi vähäteltiin etkä tullut kuulluksi, miten se vaikuttaa avun pyytämiseen jatkossa?
Onko yrityksiäsi purettu läpi? Jos ei, vaikuttiko se uuteen yritykseen? Jos apu on ollut riittämätöntä, mitä tunteita se herättää?
Miten yhteiskunnan ajatukset vaikuttavat itsemurha-ajatuksiisi? Syyllistätkö itseäsi itsemurha-ajatuksista kuin ne olisivat vääriä malleja ajatella?
Onko kukaan koskaan sanonut sinulle, että itsemurhayritys on traumaattinen kokemus sinulle? Moni traumatisoitunut tottuu kaltoinkohtelemaan itseään, jolloin itsemurha on konkreettinen rangaistus itselleen. Oletko oppinut kaltoinkohtelemaan itseäsi, koska niin muutkin tekevät sinulle?
Kun mietit itsemurhaa, ahdistaako se sinua vai tuoko se helpotusta? Ja miksi?
Jos ihmiset ovat aiheuttaneet traumasi, kuinka vaikeaa on hakea apua, kun pelkäät tulevasi uudelleen satutetuksi, väärinymmärretyksi? Menetkö puolustuskannalle itsemurhayrityksen jälkeen? Muututko hyökkääväksi vai alistutko? Miten tähän on suhtauduttu ja miten se on vaikuttanut sinuun?
Jos/kun itsemurha yrityksiäsi on luokiteltu, vähätelty, mitätöity, syyllistetty ja tuomittu, miltä se on sinusta tuntunut? Onko kukaan kuunnellut sinua tai kysynyt, miltä tämä on sinusta tuntunut? Vai oletko kokenut vain lisää vähättelyä, kun yrität kertoa, kuinka hajottavana olet kokenut hätäsi ja sen kuinka hätäsi on koettu? Onko sinulla ketään elämässäsi, joka ymmärtää kuinka vakavia tilanteita olet käynyt läpi ja miten ne ovat vaikuttaneet sinuun?
Teksti ja kuva: Tiuhtinen
Aivan loistava kirjoitus! Kiitos todella paljon. Toit esiin monia tärkeitä pointteja, joita minä tai ammattiauttajat eivät ole koskaan tulleet ajatelleeksi. Esim. argumenttisI kaltoinkohtelusta ja siihen tottumisesta ja siitä seuraavasta itsensä kaltoinkohtelusta ja rankaisusta on niin totta! Kummallista että kukaan muu ei ole tuonut tätä asiaa esille! Muutenkin kirjoituksesi on NIIN TOTTA! Myös kokemuksesi lääkäreistä on tuttua. Kiitos huomiostasi; sain tästä paljon ajattelemisen aihetta. Onneksi löysin tämän saitin!!! Jokaisen itsetuhoisuudesta kärsineen ja heitä hoitavien ammatti-ihmisten pitäisi lukea tämä! Eikä tekisi pahaa omaistenkaan lukea tämä todella ajatuksia herättävä, todenmukainen ja selkeästi kirjoitettu artikkeli. Kiitos sinulle ja voimia!
Kiitos Katja kauniista ja rohkaisevista sanoistasi – minulle myös aikoinaan oli hyvin tärkeää ja eheyttävää löytää tämä saitti. Voimia myös sinulle.
Kiitos Tiuhtinen hienosta kirjoituksestasi. Olen itse kokenut samoja juttuja, etenkin tuo pelko tulla uudelleen satutetuksi yhä edelleen ajoittain lamauttaa minut täysin. Minullekin tämän saitin löytyminen on ollut mullistava kokemus: en ole yksin tämän asian kanssa ❤️. Seija Hirstiölle aivan mahdottoman paljon kiitoksia tämän saitin olemassa olosta ❤️. Kelasta sain juuri hylkypäätöksen psykoterapiasta, nyt sitäkin suuremmalla syyllä kiitollinen tästä kanavasta.
Kiitos Hilma myös sinulle. Jokainen kannustava sana on tärkeää ja ihanaa että sinä olet täällä kanssamme. Vertaistuki on voima, sillä yhdessä me tuemme ja autamme toisiamme jaksamaan.
?
Hei, olen psyykkisesti sairaan miehen puoliso. Oman terapeuttini kanssa puhuttuani olen varma, että mieheni kärsii dissosiaatiohäiriötä. On ollut psykoottinen masennus ym. Hän on aloittanut terapian vakavan masennuksen vuoksi. Taustalla seksuaaliset hyväksikäyttöä ja yksinäisyyttä lapsena. Ongelma on, että hoitava lääkäri sanoo ettei diagnoosilla ole väliä. Että on ihan sama onko kyseessä masennus vai dissosiaatio. Kuinka saada apua? Osaako kukaan auttaa? Äänet hänen päässä puhuvat itsemurhan puolesta,en tiedä miten tukea häntä. Miksi diagnoosia on mahdoton saada?
Hei.
Tärkeintä on, että puolisosi on päässyt aloittamaan terapian. Terapiassa usein käydään läpi myös syitä sairastumiseen ja esimerkiksi juuri itsetuhoisuuteen, jolloin asiantunteva terapeutti voi tunnistaa mahdollisen dissosiaation oireilun taustalta.
Itsellänikään ei ole virallista dissosiaatiohäiriö diagnoosia, eikä asiaa ole edes tutkittu pyynnöistä huolimatta.
Uskoisin, että elämme nyt vasta aikakautta jolloin hitaasti aletaan ymmärtää traumojen kompleksinen vaikutus mm. eri psykiatrisiin sairauksiin.
Oma mielipiteeni on että diagnoosilla on väliä, mutta omaa itseään ei pidä uuvuttaa siitä taistelemalla.
Terapia on yksi väylä tulla kuulluksi ja ymmärretyksi, ja jonka aikana terapeutti on yhteydessä hoitavaan lääkäriin.
Tärkeintä on, että pidät huolta omasta jaksamisestasi ja olet läsnä puolisollesi. Terapiassa on mahdollista myös ehdottaa muutamaa tapaamista, jolloin te molemmat olette paikalla.
Itsetuhoisuuden varalle on tärkeää tehdä turvasuunnitelma yhdessä. Sen voi laatia esimerkiksi terapiassa ja myös sinun on hyvä olla tietoinen mitä turvasuunnitelmaan kuuluu.
Kysy lisää, jos vain tarvitsee.
Toivon teille molemmille paljon voimia.