Artikkeleita traumasta ja dissosiaatiosta

 

Julkaisemme artikkeleita PDF muodossa. Sarjamme ensimmäinen artikkeli MATKALLATERAPIAAN – 13 TARINAA käsittelee traumatisoituneiden terapiaan pääsyn vaikeutta.

TRAUMASTA VOI TOIPUA – Kaksi selviytymistarinaa on Satu Martikaisen tarina oikeanlaisen hoidon saamisen vaikeudesta. 

Voit tarjota meille artikkeleita julkaistavaksi. Meillä on oikolukijoita, jotka auttavat sinua tekstin viimeistelyssä. PDF julkaisun koostamme kuvien kanssa yhtenäiseksi ja helppolukuiseksi kokonaisuudeksi.

 

ARTIKKELIT:

TRAUMASTA VOI TOIPUA – KAKSI SELVIYTYMISTARINAA

Satu Martikainen on traumaselviytyjä ja äiti. Entinen suljetun osaston ongelmatapaus, joka oikeanlaisen hoidon myötä palasi takaisin työelämään. Työnsä lisäksi hän opiskelee ja valmistuu 2019 ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi.

Satu kertoo vakavasta varhaisesta traumatisoitumisesta, jota virheellisesti hoidettiin 11 vuotta psykoosisairautena ja persoonallisuushäiriöinä. Traumaterapialla oli iso merkitys, kun Satu vihdoin sai oman aktiivisuutensa ansiosta oikeanlaista hoitoa. Kyseessä olikin dissosiatiivinen identiteettihäiriö, johon psykoosilääkitys ei auta. 

“Tarinani kertominen on myös ollut toivoa antavaa. Traumasta voi toipua. Olin ollut vuosia uhriutumisen kierteessä. Terapiani myötä olen ymmärtänyt, että muutoksen täytyykin tapahtua minussa. En ollut tunnistanut muuttumisen tarvetta itsessäni. Olin odottanut, että muut muuttuvat. Ilman terapiaani muutos ei olisi mahdollinen. Tällä matkallani olen pystynyt löytämään säälin ja lämmön itseäni kohtaan. Se auttaa minua toipumisessani.”

 

MATKALLA TERAPIAAN – 13 TARINAA

Olemme keränneet tarinoita terapiaan pääsystä. Kaikilla kirjoittajilla on traumatausta. Keräsimme tekstejä alkuvuodesta 2018 avoimen Facebook-ilmoituksen avulla. Useiden tutkimusten ja potilaskokemusten mukaan psykoterapia on tehokas apu mielenterveysongelmiin ja traumoihin. Kuitenkin sekä lähetteen että rahoituksen saaminen terapiaan on Suomessa vaikeaa. Potilas putoaa helposti välitilaan, jossa hän on joko liian terve (”ei tarvitse” terapiaa) tai liian sairas (”ei hyödy” terapiasta, ei mahdollisuuksia toipua työkykyiseksi).

Kun ”liian terveeltä” evätään terapia, mutta traumamuistot puskevat päälle, vointi voi huonontua hyvinkin nopeasti eikä työkyvyttömyyteen tai muuhun totaalihajoamiseen ole pitkä matka. Kun taas potilasta pidetään liian sairaana terapiaan, ei mahdollisuuksia toipumiseen koskaan ole annettukaan, ja työkyvyttömyystilastot säilyvät yhtä lohduttomina kuin tähänkin asti. Ihmisen hyvinvoinnilla ei myöskään Kelan silmissä ole itseisarvoa, vaan terapiaan pääsevät vain ne, joilla on edellytyksiä toipua tuottavaksi yhteiskunnan jäseneksi. Työkyvyttömyyseläkeläinen ei niin ollen terapiaan pääse.

Psykoterapiaan liittyvä yleinen ongelma on myös, että rahoitus loppuu paljon ennen terapian tarpeen loppumista. Vaikeisiin lapsuuden traumoihin ja dissosiaativisiin häiriöihin kuuluu, että terapiaa tarvitaan useampi kerta viikossa useiden vuosien ajan. Ei ole harvinaista, että vaativa traumaterapia kestää kymmenenkin vuotta. Kela taas korvaa psykoterapiaa joitain poikkeuksia lukuun ottamatta korkeintaan kolmen vuoden ajan. Terapia myönnetään vuodeksi kerrallaan, mikä aiheuttaa usein epävarmuutta ja horjuttaa pysyvyyden ja turvan tunnetta.

Onneksi terapiatarinoita on myös positiivisia. Osa terapiaa hakeneista on saanut sitä kohtuullisen helposti. Moni terapiaan päässyt kokee saaneensa elämänsä takaisin ja on kyennyt esimerkiksi palaamaan työelämään. Toivomme lisää tällaisia kokemuksia.

Yhteisöstämme sanottua: INHIMILLINEN KÄSITTELYOTE

"Tuntuu, että fb sivulla ja blogissa on sellainen hyvä fiilis. Jotenkin sellainen rakastava, rakentava, lempeä, ehkä myötätuntoinen. Vaikka puhutaan vaikeista, ikävistä, kamalistakin jutuista, voi siinä olla joku sellainen hyvä fiilis ympärillä, enkä nyt meinaa jotain väkisin väännettyä asioiden vääntämistä aina positiivisiksi. Tämä on ihan muuta, joku sellanen inhimillinen käsittelyote noihin asioihin, että ne saa olla, niistä puhumista ei tarvitse pelätä." -M-

OTA YHTEYTTÄ! 
yhteys@dissociation.fi