Pidempiä artikkeleita traumasta ja dissosiaatiosta

 

TRE®:n käyttö dissosiatiivisen HÄIRIÖN integraation tukena

TRE® on harjoitesarja, jolla pyritään käynnistämään kehossa neurogeeninen (eli hermostoperäinen) tärinä, joka on kehon alkukantainen palautumismekanismi. TRE®-harjoitus on jokaisella omanlaisensa, eikä sitä kannata vertailla kenenkään kanssa. Joku tärisee vähän, joku paljon, joku itkee, toinen huutaa ja kolmas nauraa. Yksi pysyy paikallaan vähän täristen, toinen hyppii paikallaan koko harjoittelun ajan.

Joku etenee elämäänsä voimakkaiden mielikuvien avulla aina kohdusta syntymän kautta nykyhetkeen, toinen alkaa käydä elämäänsä läpi takaperin, kolmas työstää arjen haastekohtia jne. Pääasiassa juuri mikään, mitä TRE®-harjoituksen aikana tapahtuu tai on tapahtumatta, ei ole oikein tai väärin. Jokaisen keho tietää, mikä on sille siinä hetkessä sopivaa. Tämä saattaa kuulostaa kontrolloimattomalta, muttei se lopulta ole sitä, kunhan pääsee kokemaan tilanteen paikan päällä. Kaikki reaktiotavat ovat yhtä oikein.

LAHKOSTA KUOLEMAN PORTEILLE – SIITÄ ALKOI EHEYTYMISENI

Traumaselviytyjä ja taiteilija “Adwoa” eli nuorena Jehovan todistajien perheessä, koki raiskauksia ja todisteiden vääristelyä ja lopulta perheen hylkäämisen.

Adwoa lähti maailmalle ja koki olevansa täysin yksin! Hän haki töitä Euroopasta, mutta päätyi lopulta nigerialaisen voodoo-seremonian uhriksi Afrikassa. Hän melkein kuoli rituaalissa, mutta selvisi siitä kuitenkin vahvasti uudelleen traumatisoituneena.

Adwoa on kuvataiteilija ja taide on ollut hänelle yksi tärkeimmistä keinoista purkaa traumakokemuksia. Artikkelissa on upeita maalauksia, jotka kuvaavat mm. Jehovan todistajien komiteaa, yksinäisyyttä, voodoo-seremoniaa sekä lääkäreiden suhtautumista häneen.

TRAUMASTA VOI TOIPUA – KAKSI SELVIYTYMISTARINAA

Satu Martikainen on traumaselviytyjä ja äiti. Entinen suljetun osaston ongelmatapaus, joka oikeanlaisen hoidon myötä palasi takaisin työelämään. Työnsä lisäksi hän opiskelee ja valmistuu 2019 ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi.

Satu kertoo vakavasta varhaisesta traumatisoitumisesta, jota virheellisesti hoidettiin 11 vuotta psykoosisairautena ja persoonallisuushäiriöinä.

MATKALLA TERAPIAAN – 13 TARINAA

Olemme keränneet tarinoita terapiaan pääsystä. Kaikilla kirjoittajilla on traumatausta. Keräsimme tekstejä alkuvuodesta 2018 avoimen Facebook-ilmoituksen avulla. Useiden tutkimusten ja potilaskokemusten mukaan psykoterapia on tehokas apu mielenterveysongelmiin ja traumoihin.

Kuitenkin sekä lähetteen että rahoituksen saaminen terapiaan on Suomessa vaikeaa. Potilas putoaa helposti välitilaan, jossa hän on joko liian terve (”ei tarvitse” terapiaa) tai liian sairas (”ei hyödy” terapiasta, ei mahdollisuuksia toipua työkykyiseksi).

KYSY PROJEKTISTA:
seija@dissociation.fi

UUSI BLOGIYHTEISÖ:
matkalla@traumamatka.fi