Dissosiaatio - yhteisö

Missionamme on voimaannuttaa trauman ja dissosiaation kanssa eläviä. Tarjoamme foorumin tarinoiden julkaisemiseen. Tapaamme netissä ja livenä. Kaikki sukupuolet tasa-arvoisina.

OTA YHTEYS

Matkalla terapiaan – 13 tarinaa

Lataa tästä yhteisömme tekemä ilmainen kirja

Olemme keränneet tarinoita terapiaan pääsystä. Kaikilla kirjoittajilla on traumatausta. Keräsimme tekstejä alkuvuodesta 2018 avoimen Facebook-ilmoituksen avulla. Useiden tutkimusten ja potilaskokemusten mukaan psykoterapia on tehokas apu mielenterveysongelmiin ja traumoihin. Kuitenkin sekä lähetteen että rahoituksen saaminen terapiaan on Suomessa vaikeaa. Potilas putoaa helposti välitilaan, jossa hän on joko liian terve (”ei tarvitse” terapiaa) tai liian sairas (”ei hyödy” terapiasta, ei mahdollisuuksia toipua työkykyiseksi).

Kun ”liian terveeltä” evätään terapia, mutta traumamuistot puskevat päälle, vointi voi huonontua hyvinkin nopeasti eikä työkyvyttömyyteen tai muuhun totaalihajoamiseen ole pitkä matka. Kun taas potilasta pidetään liian sairaana terapiaan, ei mahdollisuuksia toipumiseen koskaan ole annettukaan, ja työkyvyttömyystilastot säilyvät yhtä lohduttomina kuin tähänkin asti. Ihmisen hyvinvoinnilla ei myöskään Kelan silmissä ole itseisarvoa, vaan terapiaan pääsevät vain ne, joilla on edellytyksiä toipua tuottavaksi yhteiskunnan jäseneksi. Työkyvyttömyyseläkeläinen ei niin ollen terapiaan pääse.

Psykoterapiaan liittyvä yleinen ongelma on myös, että rahoitus loppuu paljon ennen terapian tarpeen loppumista. Vaikeisiin lapsuuden traumoihin ja dissosiaativisiin häiriöihin kuuluu, että terapiaa tarvitaan useampi kerta viikossa useiden vuosien ajan. Ei ole harvinaista, että vaativa traumaterapia kestää kymmenenkin vuotta. Kela taas korvaa psykoterapiaa joitain poikkeuksia lukuun ottamatta korkeintaan kolmen vuoden ajan. Terapia myönnetään vuodeksi kerrallaan, mikä aiheuttaa usein epävarmuutta ja horjuttaa pysyvyyden ja turvan tunnetta.

Onneksi terapiatarinoita on myös positiivisia. Osa terapiaa hakeneista on saanut sitä kohtuullisen helposti. Moni terapiaan päässyt kokee saaneensa elämänsä takaisin ja on kyennyt esimerkiksi palaamaan työelämään. Toivomme lisää tällaisia kokemuksia.

Inhimillinen käsittelyote

Tuntuu, että fb sivulla ja blogissa on sellainen hyvä fiilis. Jotenkin sellainen rakastava, rakentava, lempeä, ehkä myötätuntoinen. Vaikka puhutaan vaikeista, ikävistä, kamalistakin jutuista, voi siinä olla joku sellainen hyvä fiilis ympärillä, enkä nyt meinaa jotain väkisin väännettyä asioiden vääntämistä aina positiivisiksi. Tämä on ihan muuta, joku sellanen inhimillinen käsittelyote noihin asioihin, että ne saa olla, niistä puhumista ei tarvitse pelätä. 
Haluatko tulla kuulluksi ?
Julkaisemme säännöllisesti ja epäsäännöllisesti vierailevien kirjoittajien tekstejä blogissamme. Haluaisitko sinä kirjoittaa tekstin kokemusasiantuntijan, läheisen, terapeutin, lääkärin tai hoitajan näkökulmasta?

Bloginne on voimavara

Luin sivuiltanne “psykoosioravanpyörästä perhoseksi” kirjoituksen. Niin kuin monet muutkin kirjoituksenne, myös tämä helpotti minua suunnattomasti. Olen ollut aika väsynyt ja tukossa niin on ihanaa lukea tekstiä joka purkaa minun ajatuksianikin noin hyvin. Joten kiitos. Teidän bloginne on minun voimavarani.

viisinaista@dissociation.fi

Ota yhteyttä, kun haluat tarjota kirjoituksia blogiin tai facebookiin tai sinua kiinnostaisi liittyä työskentelytiimiimme.

Laita meiliä myös mikäli haluat lisätietoa palveluistamme traumatarinaprosessien vetämiseksi.
Meihin saa hyvin yhteyden myös Facebook viestinnän kautta.

Pin It on Pinterest

Share This