Minulla on jatkuvasti sellainen tunne, että jotain on vialla. Vilkuilen olkani yli, tarkkailen ympäristöäni. Katastrofi uhkaa, vaikka minulla ei ole sille nimeä. Kohta pimeys peittää maan, ja minulle tehdään pahaa. Taas.

Mielialani vaihtelevat paljon. Huikeaa riemua seuraa polttava tuska. Tämänaamuinen hyvä mieleni vaihtui nopeasti ahdistukseen, jonka aiheutti naapurista kuuluva lapsen itku. Olin muistavinani jotain, aave istui olkapäälleni.

En ole siinä mielessä epävakaa persoona, että kykenen sitoutumaan vaativaankin työntekoon ja aikuiselämääni leimaavat pitkäaikaiset, turvalliset ihmissuhteet. Aikuinen minäni on työorientoitunut ja kohtelee ihmisiä pääsääntöisesti ystävällisesti. Sisäinen kaaokseni ei välttämättä näy ulospäin. Itseäni se kuitenkin kuluttaa. Traumat heittelevät minua enkä koe, että minulla olisi valtaa itseni yli. Minä en päätä, miten voin.

Chisu laulaa ”minusta ja minun päästä”, jotka on tuomittu samaan selliin. Kykenen samastumaan kappaleeseen vahvasti. Minun pääni päättää tunnetiloistani ja jaksamisestani enkä oikein tiedä, kenelle se pää kuuluu. Olen vieras, ulkopuolella, joku muu tai en kukaan. En mitään, en missään.

Kaikki traumojeni seuraukset eivät ole negatiivisia. Koska minulla ei ollut lapsena ketään, kelle puhua, mieleni päätti rakentaa minulle ystävän. Hänen nimensä on Joel ja hän on oikein kiva poika. Juttelen Joelille yhä päivittäin, hänen kannustuksensa auttaa minua jaksamaan. Joelia ei ole koskaan raiskattu, hänen sielunsa on ehjempi kuin minun.

Kun vedän yliopistolla seminaaria tai istun työhaastattelussa, kukaan ei arvaa, että sisälläni asuu pelokkaita, traumaan jumiutuneita, henkensä edestä pelkääviä lapsia. Kukaan ei näe, että sisälläni elää ja hengittää vieraita valtoja, joita erään fundamentalistilahkon jäsenet minusta aikoinaan demoneina ulos ajoivat. Kukaan ei kuule, kun Joel kuiskaa minulle, että pärjään hyvin. Vastaan kaikkiin kysymyksiin kuten kuuluu, vitsailen ja hymyilen. Olen aikuinen, jolla on sisällään lapsia, olen lapsi, jonka ylle on puettu aikuisen kuori.

by Marika, yksi kirjan kirjoittajista

Marika_profiili_pienempi